субота, 2. јун 2018.

                                OSTEOPOROZA-PREVENCIJA I LEČENJE


           Poznato je da u narodu ovu bolest zovu i kao "tihi kradljivac kostiju".Inače,osteoporoza se definiše kao smanjenje koštane gustine,gde dolazi do gubitka kalcijuma iz samih kostiju.Zbog smanjenog nivoa kalcijuma,čvrstima kostiju se smanjuje,kosti postaju krte,lako lomljive,a vrlo lako može doci i do frakture ( preloma kosti ).U rizičnu grupu spadaju butna kost - femur,ali i pršljenovi,a prelomi mogu nastati čak i kod nesmotrenih i najspontanijih pokreta.
     
           Osteoproza je podmukla,tiha bolest.Takođe,simptomi nisu svojstveni ovoj bolesti,a otkriva se tek kada se desi fraktura.Međutim kao simptomi,moguće je da se jave bolovi u mišićima,kostima.

           Osteoporoza može biti :

- Primarna,
- Sekundarna,
- Senilna.

         Osteoporoza se češće javlja kod žena,i to obično posle meno pauze,dok se senilna osteoporoza može javiti i kod žena i muškaraca i to obično posle 75 -e godine života.

                      FAKTORI RIZIKA OSTEOPOROZE:

- Rana menopauza kod žena,
- Genetska predospozicija,
- Pušenje,kao i redovno konzumiranje alkohola,
- Slab imunitet i loše zdravstveno stanje,
-Fizička neaktivnost,
-Nedostatak vitamina D u ishrani i mnogi drugi faktori.

Što se tiče vitamina D,najlakše je unositi u organizam ako jedemo sirove semnke bundeve ( golica ).Obavezna je i svakodnevna ali umerena fizička aktovnost - šetnja,vožnja biciklom,kao i plivanje i umereno izlaganje suncu.




               LEČENJE OSTEOPOROZE - FIZIKALNA I KINEZITERAPIJA

- Program medicinske gimnastika,za mlađu i stariju dob,
- Manuelna masaža,
- Individualna kineziterapija: Vežbe disanja,vezbe snage,istezanja ekstremiteta,vezbe koordinacije i balansa,vežbe za poboljšanje posture tela.
- Pacijente obučiti da vežbe izvode samostalno i u kućnim uslovima.

***  Za detaljnije informacije i zakzivanje tretmana ( masaža ili vežbe u rehabilitaciji ),možete pisati preko formulara ili kontaktirati na broj telefona : 064/2586-177.
Diplomirani strukovni fizioterapeut,Specijalista strukovni fizioterapeut i stručni saradnik magazina "Živeti zdravije"sa iskustvom u struci i nastavnik ( edukator) masaže!
Posetite:


Нема коментара:

Постави коментар