недеља, 2. март 2014.

                                              ....KORISNI EFEKTI MASAZE...


Masaza je terapijsko umece koje ima pozitivan efekat na sve telesne sisteme,a takodje je i preventiva dobrom zdravlju.


Nervni sistem je podlozan uticaju primene masaze.

EFEKTI MASAZE mogu da budu umirujuci, sedativni, pruzaju olaksanje kod nervne razdrazljivosti. Poremecaji kao sto su nesanica, napetost, glavobolje i ostala stanja izazvana stresom reaguju na isceliteljsku moc dodira.Efekti masaze na nerve mogu biti stimulativni dovodeci do povecanja aktivnosti mišica, krvnih sudova i zlezda. Njena vrednost u slucajevima letargije i zamora je neprocenjiva.

Misicni sistem ima ogromnu korist od masaze. Misici odrzavaju ravnotezu opustanja i kontrahovanja. Neki masazni zahvati opustaju i istezu misice i meka telesna tkiva, umanjujuci grc i tenziju misica.
Fibrozna tkiva (adhezije) i staro oziljno tkivo se mogu razbiti. Masaza doprinosi dobrom tonusu misica. Zamor i krutost misica prouzrokovani prekomernom aktivnoscu, kao i njihov rezultat nagomilane toksicne supstance, redukuju se i kontrahovanjem i opustanjem misica, skeletni sistem se jača.Poboljsana cirkulacija krvi i limfe u misicima dovodi do bolje cirkulacije u kostima na kojima se oni nalaze doprinoseci njihovoj boljoj ishrani i rastu. Ona smanjuje pritisak u arterijama i venama i ubrzava protok krvi kroz sistem, rad srca postaje pravilniji, dok sama brzina njegovog rada opada, a smanjuje se i visoki krvni pritisak.Limfni sistem biva podstaknut a protok limfe kroz sistem ubrzan. Za vreme masaze velikom brzinom se eliminisu otrovne supstance akumulirane u nasem telu izlozenom stresu.

Respiratorni sistem pozitivno reaguje, u toku masaze disanje se usporava i produbljuje. Ako je prisutna sluz i bronhijalni sekret, masazom, odnosno posebnim pokretima, mogu da se izbace iz pluca.

Digestivni sistem ima koristi od masaze jer on podstice peristalisticku aktivnost u debelom crevu i pospesuje eliminaciju fekalnih materija boreci se protiv zatvora. Masaza misicavih zidova creva i abdomena stimulise izlucivanje sokova iz jetre, pankreasa, zeluca i creva.

Masaza potpomaze ishranu koze i njenu aktivnost. Poboljsava se rad lojnih i znojnih zlezda, rad bubrega, zime se ubrzava eliminacija otpadnih materija.Masaza je odlizno preventivno lecenje. Suztinski vazno za odrzavanje zdravlja i kondicije. Spreciti je mnogo bolje nego leciti!

*** Za detaljnije informacije i zakzivanje tretmna (masaza ili vezbe u rehabilitaciji),mozete pisati preko formulara ili kontaktirati na broj telefona:064/2586-177.
Diplomirani strukovni fizioterapeut sa iskustvom u struci i nastavni (edukator)masaze!

Нема коментара:

Постави коментар