субота, 15. јул 2017.

HIPERTONUS I FIBROMIALGIJA

www.facebook.com/profi.masaza

Mišić je organ koji ima sposobnost da se kontrahuje,grči i da svojom kontrakcijom vrši pokret u zglobu.On je i elastičan,dozvoljava izvesno istezanje,nakon čega se vraća u prvobitnu dužinu.
Živac ( nerv ) mišića sadrži : motorna,senzitivna i vegetativna vlakna.Motorna vlakna i za vreme mirovanja dovode mišiću stalne male nadražaje koji izazivaju blagu zategnutost.Blaga zategnutost u stanju mirovanja naziva se TONUS.
Mišićni tonus je zategnutost zdravog,nekontrahovanog mišića.Trajna,laka mišićna tenzija održava mišiće u određenom položaju,opire se promeni dužine mišića i održava stalnu spremnost za brzu kontrakciju (grčenje ) i dekontrakciju ( relaksaciju )mišića.
Hipertonus predstavlja enormno povećanu napetost mišića leđa,usled čega osećamo bol i neprijatnost,naročito u međulopatičnom predelu,vratnom i ramenom delu.Nastaje kao posledica stresnih uslova življenja i svakodnevnih životnih aktivnosti,kao što su nepravilni dugotrajni položaji tela,kancelarijski poslovi,,kod sportista.Hipertonusu obično prethodi fibromialgija.



Fibromialgija započinje bolom u mišićima i tetivama,izazivajući loše stanje muskulature u celosti dovodeći do znatne malaksalosti i nedostatka snage.Kod fibromialgije bol je specifičan simptom koji je osetljiv na određene tačke kod čoveka.Bolne tačke mogu se nalaziti u predelu vrata – ukočenost vrata (neretko praćen glavoboljom),ramena,grudi,laktova,kukova,kolena.
Sami simptomi mogu zavisiti i od vremenskih prilika,akumuliranog stresa,a može se javiti i u određenom dobu dana ili pak noći.Najpoznatiji je hronični jutarnji umor.Osobe se probude umorne i bez energije,iako su spavale osam ili više od osam sati u toku noći.
Za lečenje fibromialgije ne postoji lek.Uspešno može da pomogne masaža,akupresura,akupunktura ili kiropraktika,uz obavezne promena u načinu života,kao što su pravilna ishrana,redovno vežbanje,plivanje i sl.
Određenim masažnim tehnikama,zasnovanim na principu klasične masaže,uz upotrebu ulja i sa akcentom na određenu i ciljanu grupu mišica,bol i napetost se smanjuje i nestaje.Mišići se opuštaju i vraćaju u fiziološko stanje.
Zbog brzog i stresnog načina života u savremenom svetu,najpodložnija masaža hipertonusu je masaža leđne muskulature.Pozitivan efekat masaže je samo pod uslovom ako je pravilno i stručno izvedena,jer u suprtnom može doći do kontraefekta.
Masažom se postiže relaksacija osobe,,bolja prokrvljenost mišića i bolja drenaža,što ima i detoksikujuci efekat.Masažu je poželjno ponoviti u serijama,ali i voditi računa o jačini pritiska.Uvek se ide od slabijeg,kako ne bi došlo do refleksnog grčenja mišića.
Bez obzira o kom se mišiću radi,uvek treba masirati cela leđa,pa čak uraditi i relaksacionu masažu celog tela.
      ***  Za detaljnije informacije i zakzivanje tretmana ( masaža ili vežbe u rehabilitaciji ),možete pisati preko formulara ili kontaktirati na broj telefona : 064/2586-177.
Diplomirani strukovni fizioterapeut,Specijalista strukovni fizioterapeut i stručni saradnik magazina "Živeti zdravije"sa iskustvom u struci i nastavnik ( edukator) masaže!
Posetite:


Нема коментара:

Постави коментар