уторак, 4. јул 2017.

REHABILITACIJA KOD POVREDA MEKIH TKIVA

                                         www.facebook.com/profi.masaza

U povrede mekih tkiva ubrajaju se :
-          Kontuzije mišića,tetiva,nerava i zglobova,
-          Distorzije zglobova,
-          Distenzije mišića i  ligamenata
-          Parcijalne ili komplentne rupture mišića
-          Sekcija tetiva i
-          Luksacije zglobova.
Povrede mekih tkiva prolaze kroz dve faze :
1.      Faza zapaljenja – dolazi do prekida normalne funkcije,gde dolazi do oštećenja i izumiranja ćelija povređenog tkiva.Kod lakših povreda,ova faza traje nekoliko dana,dok kod težih i do dve nedelje.
2.      Faza reparacije ( popravka ) – započinje 3 ili 4 dana od povrede i dolazi do formiranja kapilarnih pupoljaka,koji se kanalizuju i formiraju novu kapilarnu mrežu.U ovoj fazi dolazi i do menjanja boje oštećenog tkiva ( od modro plave  do žučkaste i na kraju do obezbojene.Ovaj proces traje oko 2 do 3 nedelje.

           

REHABILITACIJA :


Osnovni cilj rehabilitacije jeste sprečiti krvarenje i razvoj edema,a to postižemo krioterapijom ( ledom ),elevacijom i kompresivnim zavojem.Na ovaj način smanjuje se bol i spazam okolnih mišića.
Imobilizacija – U akutnoj fazi,imobilizacija se koristi radi sprečavanja daljeg zapaljenskog procesa,da omogući zarastanje ili ograniči pokret u određenim pravcima,dok su drugi pokreti dozvoljeni.Kompletna imobilizacija je potrebna kod povrede kostiju i to posebno kod akutnog preloma.Produžena imobilizacija može imati neželjana dejsta,u smislu mišićne atrofije i slabosti,gubitka obima pokreta,degenerativnih promena hrskavice zgloba.
Masaža - Masaža podrazumeva direktni fizički pritisak na povređeni ili bolni deo. Masažom se može smanji bol,ali i da olakša zarastanje smanjenjem mišićnog spazma,učestvovanjem u efikasnom stvaranju ožiljka.Obavezno je treba primenjivati kao uvod u aktivno vežbanje. Koriste se različite tehnike,kao što su glađenje,gnječenje, lupkanje ili duboki pritisak. Duboki pritisak je kontraindikovan u akutnom stanju jer povećava reaktivnost i lokalni dotok krvi.
Vežbe /  kineziterapija -  Komponente režima su vrste vežbi,učestalost,trajanje i intenzitet i istezanje.Primenjuju se vežbe istezanja za povećanje obima pokreta i sprečavanje povrede. Ako povreda postoji,istezanjem se smanjuje bol,gubitak obima pokreta i fleksibilnosti. Snažno istezanje može biti kontraindikovano kod akutne mišićne ili mišićnotetivne povrede. Pasivno istezanje odnosno kada fizioterapeut vrši istezanje relaskiranog ekstremiteta izvodi se nežno i polako da bi se izbeglo aktiviranje refleksa na istezanje.To je zaštitni refleks koji štiti mišić ili zglob od povrede posle brzog istezanja.
Vežbe se mogu izvoditi i u vodenoj sredini ( hidroterapija ).U vodi ekstremitet se oslobađa sile zemljine teže;dolazi do sprečavanja atrofije mišića i smanjuje se gubitak obima pokreta.Hidrostatiski pritisak može da redukuje edem,ali i da pomogne u uklanjanju ćelijskih otpadnih materija.Viskoznost vode dovodi do proprioceptivnog poboljšanja oštećenog zgloba.
Ova faza se završava kada povređeni ekstreimitet dostigne svoj maksimum ( nema atrofije,hipekeratoze,obim pokreta isti kao kod zdravog zgloba i dr.).Medikametozna terapija se primenjuje samo po potrebi i u slučaju egzacerbacije tj.pogoršanja.
Dobar program vežbi je svaki program koji uključuje fleksibilnost,jačanje i propriocepciju.Svakadnevno vežbanje je bitno,kako bi se postigao napred koji je vema važan u korišćenju ekstremiteta u svakodnevnim aktivnostima dnevnog života.
***  Za detaljnije informacije i zakzivanje tretmana ( masaža ili vežbe u rehabilitaciji ),možete pisati preko formulara ili kontaktirati na broj telefona : 064/2586-177.
Diplomirani strukovni fizioterapeut,Specijalista strukovni fizioterapeut i stručni saradnik magazina "Živeti zdravije"sa iskustvom u struci i nastavnik ( edukator) masaže!
Posetite:


Нема коментара:

Постави коментар