субота, 19. јул 2014.



                                                              SPONDILOZA
                                                                (Spondylosis)


       Spondiloza je degenerativno oboljenje kicmenog stuba sa promenama na medjuprsljenskim hrskavicama i skleroticnim promenama kostiju.Hrskavica se stanjuje,fragmentira,puca na manje delove koji probijaju medjuprsljenske veze.Po ivicama prsljenova nastaju trnaste i kvrgave kostane promene,koje potiskuju korene zivaca,koji izlaze iz kicmene mozdine i na taj nacin prouzrokuju bol.
     Prvi znaci ovog oboljenja,pojavljuju se kod sredovecnih,uglavnom zbog loseg drzanja tela i ravnih stopala,ali takodje od degenerativnih promena na kicmenom stubu pate i mladi.Spondiloza dovodi do suzenja medjuprsljenskih prostora i do pojave tih degenerativnih promena (osteofita) na zglobovima kicmenog stuba-prsljenovima.Ucestalost oboljenja raste s godinama,a 80% starijih od 60 godina ima promene na kicmi.Bolesnicima se,naravno,ne smatraju samo one osobe koje imaju bolove.

Uzrok nastanka:Savremeni nacin zivota,dugotrajno sedenje u neprirodnom polozaju dovodi do preopterecenja i prenaprezanja skeletnog sistema.Obolevaju kicma,kukovi,kolena.Na kicmenom stubu,promene su najizrazenije u vratnom i slabinskom delu kicme.
      Spondilozi su najpodlozniji daktilografi,salterski i administartivni sluzbenici,ali i druge slicne profesije,zbog dugotrajnog sedeceg polozaja,ali i osobe koje obavljaju teze fizicke poslove.Intezivni treninzi,takodje povecavaju rizik od degenerativnih oboljenja,kao i izlozenost tela vibracijama.


Klinicka slika:Ako se bolovi sire prema vratu,ramenu i ruci,sa izmenjenim osecajem u odgovarajucem delu koze,koji je inervisan zahvacenim nervom (mravinjanje),ukocenost misica i ogranicena bolna pokretljivost,govore u prilog nastanka promenama u predelu vrata tj.CERVIKALNOJ SPONDILOZI.
       Ako se bolovi javljaju u lumbalnom delu kicme i sire se prema zglobu kuka,niz potkolenicu i list noge,sve do prstiju,sa izmenjenim osecajem u vidu mravinjanja i smanjenjim osecajem za dodir,sa ukocenoscu misica i ogranicenom bolnom pokretljivoscu,govorimo o LUMBALNOJ SPONDILOZI (LUMBAGO).

Saveti za zdrav zivot:

-Zdrav nacin zivota,
-Umerena fizicka aktivnost,
-Veca pokretljivost,
-Gubitak suvisnih kilograma
-Pravilno drzanje tela,
-Nenaprezanje kicme,
-Spavanje na jastuku, koji obezbedjuje polozaj glave i vrata u odnosu na kicmeni stub,samo su neki od nacina za prevenciju nastnaka ovih oboljenja.


*** Za detaljnije informacije i zakazivanje tretmna (masaza ili vezbe u rehabilitaciji),mozete pisati preko formulara ili kontaktirati na broj telefona:064/2586-177.
Diplomirani strukovni fizioterapeut sa iskustvom u struci i nastavnik (edukator)masaze!Pratite nas i na:www.profimasaza.blogspot.com



Нема коментара:

Постави коментар