петак, 6. јун 2014.



     



                             BOLNO RAME-PERIARTHRITIS HUMEROSCAPULARIS



BOLNO RAME-spada u grupu vanzglobnih reumatskih bolesti Bolno rame  je reumatski poremećaj koji zahvata rameni zglob, ali i mišiće i tetive koji se nalaze u okolini samog zgloba. Karakteriše ga izražen i jak bol u ramenom pojasu. Bolesnik u tipičnom slučaju pridržava ruku prislonjenu uz telo da bi izbegao nehotične pokrete koji uzrokuju bol. Bolno rame se obično javlja jednostrano, a veoma retko je izrazena obostrana pojava ovog oboljenja. pojava.
Bolest se obicno javlja izmedju  35 i 40 godina i zastupljena je podjednako kod oba pola.
Uzrok nastanka: Razni štetni faktori, kao traume pri nezgodnim naglim pokretima ruke, pri podizanju ili nošenju tereta, mogu da dovedu do promena u tetivi mišića supraspinatusa. Dejstvo hladnoće u smislu lokalnog rashlađivanja ramena može da smanji postojeću slabu vaskularizaciju tetive mišića i dovede do pojave zapaljenja.
Klinička slika: Obicno  se manifestuje na dva načina:
1) Bolovi u ramenima pojavljuju se naglo (akutno), uz ograničenje funkcije ramenog zgloba, koje je obično prolazno, a takvo stanje nazivamo akutno bolno rame.

2) Vrlo često stanje  počinje sa manjim bolovima u ramenu i postepeno sve većim ograničenjem pokretljivosti ramena, tako da u završnoj fazi gotovo nisu mogući pokreti u ramenom zglobu. Obično prvo počinje na tetivama ramenog pojasa, koje je praćeno bolom pri određenim pokretima ramena, a sa napredovanjem bolesti dolazi do zapaljenja zglobne čahure što izaziva vrlo jake bolove i ograničenje pokreta.. Takvo stanje nazivamo Smrznutim ramenom.



Dijagnoza: Postavlja se na osnovu anamneze i objektivnog kliničkog pregleda. Potrebno je uraditi i uporedni RTG snimak oba ramena, a kod starijih osoba i profilni snimak vratne kičme.
Lečenje: U terapiji se primenjuju NSAIL  (nesteroidni antireumatici) lekovi  koji se koriste protiv bola i upale.. Masaža ledom pomaže, a veoma vazno je  podmetnuti jastučić pod pazuh da bi se nadlaktica odmakla od tela. Najvažnija fizikalna procedura svakako je kineziterapija(aktivan,aktivno-potpomognut,pasivan pokret) čijom primenom treba vratiti punu pokretljivost ramenu.
  *** Za detaljnije informacije i zakazivanje tretmna (masaza ili vezbe u rehabilitaciji),mozete pisati preko formulara ili kontaktirati na broj telefona:064/2586-177.
Diplomirani strukovni fizioterapeut sa iskustvom u struci i nastavnik (edukator)masaze!Pratite nas i na:www.facebook.com/profi.masaza


Нема коментара:

Постави коментар